søndag den 21. august 2016

Socialisering

Socialisation, er en proces hvorved sociale normer, roller og værdier indlæres hos den enkelte.
Inden for socialisation findes der dobbeltsocialisering som følge af det samfund vi har i Danmark, dobbeltsocialisering går ud på primær socialisation der er påvirkning fra forældre og familie i forhold til det menneske du udvikler dig til, og så er der sekundær socialisation som er påvirkning fra venner og dagsinstitutioner.
I det senmoderne samfund snakker man også om tertiær socialisation hvori medierne indgår, det gør man fordi medierne er begyndt at fylde så meget i samfundet. 
Når man vokser op i samfundet lære man også nogle normer, normer er regler for adfærd eller forventninger til en bestemt adfærd. Der findes 2 forskellige slags normer: formelle normer som er nedskrevne regler og udformelle normer som er usagte forveninter af vores omgivelser, altså uskrevne regler,
Under normerne høre også sanktioner, som er en form for belønning eller straf afhængig af om man har gjort noget godt eller dårligt, hvis du ikke overholde de formelle normer som fx ku være at man ikke må køre bil uden kørekort sker der altså en straf. 

I samfundet har man også en status og en rolle, status er stillestående, som fx et erhverv mens ens rolle er dynamisk, altså at ens adfærd er forskellig alt efter placering.

Med andre ord: med en status følger der en rolle, hvis ikke jeg opfylder de normer og forventninger der er for den rolle, mister jeg min status. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar