torsdag den 24. november 2016

Det at lave en model

Lave en model:
En model viser en visuel fremstilling altså en tegning, som giver overblik over sammenhæng. En model skal altid understøttes af en faglig begrundelse altså en forklaring.
Pilene viser sammenhængen. I den faglige begrundelse skal du hver af pilene forklare sammenhængen

Den røde er selve kernen (altså det overordnede emne)

Anvend en model:
Her får vi en eksisterende model. hvor man kort skal forklare hvad modellen viser, og brug derefter hver af modellens elementer til at forklare, hvorfor de gør som de gør.


En manglende støtte fra den amerikanske befolkning:
·         Den spiller en stor rolle i forhold til intervention.
·         Som der bliver beskrevet i teksten er det kun en tredjedel af den amerikanske befolkning som er enige i at inventionen er en god ide.
·         Befolkningen kan blive irriteret over ikke at blive hårdt, og derfor kan det gå ud over politikerne, som f.eks. støtter op omkring deres ønske.
Manglende politisk støtte til en intervention:
·         Der er mange politiske overmagter som gør at ideen hurtigt kan sænkes til jorden.
·         De kan derved nedlægge nogle kontroversielle beslutninger som nogle har fået en ide om ville være gode at gennemføre.
·         Samt kan de heller ikke opfylde borgernes og deres egen ønske om en ny lov.
Gejsten til at hjælpe andre (de amerikanske soldater):
·         Mange soldater mistede live i f.eks. afganistand og Irak. Flere end hvad man havde troet.
·         Samt at der blev brugt en masse skattekroner.
·         De er blevet mere skræmte og har mistet interessen for at hjælpe andre lande i nød.bv



Opstil/Anvend model:Tirsdag d. 28 maj 2013:

Fællesdel 1b:
Opstil en model, der indeholder fire faktorer, der kan forklare det ændrede forhold mellem partier og vælgere, som det kommer til udtryk i nedenstående citat. Modellen skal understøttes af faglige begrundelser.


Opstil/Anvend model: Onsdag d. 28 maj 2014:

Onsdag d. 28 maj 2014:
Fællesdel 1b:
Opstil en model, der indeholder fire faktorer, som kan forklare USA’s manglende militære intervention i konflikten i Syrien.

Modellen skal understøttes af faglige begrundelser. Besvarelsen skal ske med udgangspunkt i citatet nedenfor

tirsdag den 11. oktober 2016

Landets militære udgifter, angivet i procent af BNP
Landets areal
BNP per indbygger
Landets BNP


Landenes BNP 2014.


De militære udgifter i landene:
USA: 3,5 % af BNP
Kina: 2,1 % af BNP
Rusland. 4,5 % af BNP



Teknologi:
USA: 81 computere pr. 100 indbygger 95,53 mobilab. pr 100 indbygger
Kina: 42 computere pr. 100 indbygger | 88,71 mobilab. pr 100 indbygger
Rusland: 53 computere pr. 100 indbygger | 152,84 mobilab. pr. 100 indbygger



Befolkning og areal:
USA: 318,9 mio. (2014) | 9,827 mio. km²
Kina: 1,357 mia. (2013) | 9,65 mio. km²
Rusland:  143,9 mio. (2015)| 17,1 mio. km²






Rusland, USA og EUs BNP pr. indbygger



tirsdag den 20. september 2016

Opstil hypoteser 29. maj 2015

29 maj 2015 – Opstil tre hypoteser, der kan forklare de tendenser vedrørende valgdeltagelse ved Europaparlamentsvalg, der fremgår af tabel 1.
Hver af hypoteserne skal understøttes af en faglig begrundelse. 


Opstil hypotese 28 august 2015

28 august 2015 – Opstil tre hypoteser, der kan forklare den udvikling i Danmarks konkurrenceevne, som fremgår i figur 1.
Hver hypotese skal understøttes af en faglig begrundelse.


Opstil hypotese 30 maj 2016

30 maj 2016 – Opstil tre hypoteser, der kan forklare nogen af de økonomiske sammenhænge, der kommer til udtryk i tabel 1.
Besvarelsen skal understøttes af relevante beregninger.
Hver hypotese skal understøttes af en faglig begrundelse.


søndag den 18. september 2016

Krim-konflikten

Hvad går konflikten ud på?

I 2004 ekspanderedes EU med 10 lande ved den såkaldte østudvidelse. Blandt disse var tidligere medlemslande af Sovjetunionen. 
 I 2013 blev det gamle jerntæppe yderligere brudt ned, da EU ville indgå et partnerskab om bl.a. frihandel med flere eks-sovketiske lande, men Ukraines daværende Præsident Viktor Janukovitj afviste aftalen for Ukraine, da den skulle skrives under.
Fra den 18. til d. 20. februar 2014 var der demonstrationer på Maidanpladsen, hvor omkring 85 personer mistede livet, og præsident Janukovitj blev afsat af det russiske parlament, hvorefter han flygtede til Rusland. Russiske styrker omringede en uge senere lufthavne og militærbaser på Krim-halvøen, og d. 21. marts annekterede Rusland formelt Krim, hvilket i sin groveste forstand betød, at de overtog den, og i denne forbindelse indførtes de første europæiske og amerikanske sanktioner mod Rusland.
Den 25. maj 2014 gik Petro Porosjenko til valg på at ville sikre fred i Ukraine igen, hvor han vandt, og blev den nye præsident i Ukraine. 
Den 27. juni underskrev han en associeringsaftale med EU, hvilket ville bringe Ukraine tættere på vesten og skabe interdependens med økonomiske aftaler, hvilket fra ud fra den idealistiske skole ville skabe fred og undgå krig. 

Samtidig intensiveredes kampene mellem prorussiske separatister og ukrainske soldater i Østukraine i konflikten om hvorvidt Ukraine skulle være en del af Rusland eller EU, hvor stadig flere mistede livet. I juni strammes sanktionerne mod Rusland yderligere. 

Den 17. juli blev konflikten blot værre, da man mente at et russisk missil, affyret af prorussiske seperatister, skød et passagerfly ned og dræbte 298 civile iver Ukrainsk luftrum. Det var Ukraine og Vesten, der mente at Rusland stod bag, da de mente det var dem, der havde udstyret de prorussike seperatister med militært udstyr. Ruslands præsident Vladimir Putin afviste alle anklager. 
Som modsvar mod de vestlige sanktioner indførte Putin fuld handelsembargo mod vestlige varer, hvilket betyder, at det nu var forbudt at handle visse varer med bestemte lande. 
Rusland og Ukraine aftalte våbenhvile d. 14. september 2014. Ukraines præsident, Janukovitj udtalte dog, at d. 10/12, var den første dag, hvor ingen mistede livet pga. konflikten.
I april igangsatte den amerikanske præsident Barack Obama Operation Fearless Guardian, hvor USA lagde ud med at træne 900 ukrainske soldater til at modsvare de prorussiske seperatister. 
I maj 2015 mødtes Putin og den tyske kansler Angela Merkel for at diskutere implementeringen af våbenhvilen. De to statsledere var uenige om hvordan våbenhvilen går: Putin mente det gik fremad, mens den vestlige skepsis kom til udtryk ved at Merkel mente, at våbenhvilen aldrig havde fundet sted. 
Denne konflikt går altså kort sagt ud på, at Ukraine er delt i 2 - de prorussiske seperatister, der mener at Ukraine hører til Rusland, som de også gjorde, da de var medlem af Sovjetunionen, og de mere vestligt orienterede, der ser fordelen ved at samarbejde med EU. 

Man kan også sige det er en konflikt mellem to forskellige samfundsopfattelser. Rusland har en længere kommunistisk historie med socialisme og planøkonomi, mens vesten og EU har liberalisme og demokrati.



Hvordan kan de fire skoler bruges til at forklare konflikten?
Ruslands udenrigspolitik kan i mange tilfælde beskrives som realistisk. Et af de tydeligste realistiske træk er Ruslands anarkistiske adfærd, som i høj grad er styret af Ruslands egeninteresser i Ukrainekonflikten. Annekteringen af Krim kommer tydeligst til udtryk heri, idet Rusland krænker Ukraines suverænitet. Samtidig understreger annekteringen magtstrukturen mellem Rusland og Ukraine. Anarkismen kommer også til udtryk ved at Rusland gentagne gange krænker luftrummende i flere Europæiske lande, herunder Danmark, og i særdeleshed i og omkring Baltikum. 
Helt overordnet set har Rusland haft et sikkerhedspolitisk mål med annekteringen af Krim. Ruslands formål er at udbygge sin magt mod vest samt stadig at udgøre en større pol i det internationale system. Samtidig har Krim en essentiel militærstrategisk placering for Rusland. Ruslands magtanvendelse har samtidig være blandet i Ukrainekonflikten. Rusland har over for vesten anvendt bløde magtmidler i form af sanktioner samt indført en handelsembargo på fødevarer. Rusland har anvendt hårde magtmidler, idet meget tyder på at Russiske soldater har kæmpet som prorussiske separatister i Østukraine og samtidig er annekteringen af Krim også et hårdt magtmiddel, hvor russisk militær afvæbnede ukrainsk militær på øen. Ydermere har Rusland presset Ukraine med forskellige instrumenter. Som førnævnt har Rusland indført økonomiske sanktioner, og har samtidig flere gange truet Ukraine med at stoppe gasleverancen fra Rusland, som er en vigtig del af energiforsyningen i Ukraine. Rusland har samtidig nogle helt klare determinanter, som udgør en stor fordel for Rusland. Ruslands areal og befolkningstal er massivt større end Ukraines. Samtidig har Rusland en geografisk placering, som gør at de nemt kunne annektere Krim, samt en historisk tilknytning, som ifølge Rusland selv, gør dem til retmæssige ejere af Krim. Rusland betegnes samtidig som en energistormagt, hvilket er en betydningsfuld determinant for Rusland. Samtidig råder Rusland over nogle essentielle kapabiliteter. Rusland havde i 2012 et militærbudget på 91 mia. USD, og de råder over 8.000 atomsprængladninger, hvilket er 1.000 mere end USA. Ruslands BNP er siden 00’erne vokset markant, men de lave olie og gas priser sætter dermed også grænser for Ruslands udenrigspolitik. 
Ruslands udenrigspolitik har under Ukrainekrisen også været stærkt præget af en neoimperialistisk stil, hvor Rusland bedriver sine aktioner på baggrund af en generel opfattelse af, at Rusland skal opretholde sin stormagtstatus i en multipolær verden, og at man historisk set har ret til kontrollen over landene fra det tidligere Sovjetunionen. Den neoimperialistiske udenrigspolitik kan tydligt ses i Putins tale, når han slår fast, at Krim stort set er russisk set på befolkningens etnicitet eller modersmål. Desuden siger han også, at Krim engang har tilhørt Rusland, og det mere eller mindre var en fejl, at der skete en overdragelse af halvøen. Og det historiske perspektiv i neoimperialismen bliver helt klart brugt i talen. 
Annekteringen af Krim er blevet til en vigtig del af Putins strategi. Så længe konflikten kører, frygter man i Ukraine, at russerne også kommer til at annektere resten af landet, selvom det er mange eksperters vurdering, at Rusland kun er interesseret i en føderalisering af Ukraine. Der ligger nemlig en økonomisk byrde for russerne ved en komplet annektering af Ukraine, fordi landet har en forældet og ikke-produktiv industri og en høj mængde af pensionister. På den måde ligger der et klart udenrigsøkonomisk mål for Rusland i blot at skabe af en føderalisering Ukraine og ikke annektere det.

Israel - Palæstina konflikten

Israel - Palæstina konflikten

Israel Palæstina konflikten er en af verdens længste konflikter. Det er en fjendtlig konflikt mellem arabere og jøder. På internationalt plan er forsøg på at skabe fred, som dog ikke lykkedes.
England og Frankrig havde efter 1 verdenskrig koloniseret området. Efterfølgende begyndte araberne at tale om, at etablere deres egen stat. FN mente at den lokale befolkning burde have deres egne stater i området som erstatning af Det Osmanniske Rige, som brød sammen under 1 verdenskrig. Dette var på baggrund af at der opstod stridigheder mellem de arabiske lande og de jødiske indvandre.
Englænderne forsøgte under 2 verdenskrig at mindske den jødiske indvandring, men da krigen sluttede rejste tusinder jøder ind i området. Der var stor forståelse for, at jøderne ønskede at begynde et nyt liv et nyt sted efter nazismens jødeudryddelse i Europa. FN vedtog derfor en delingsplan, som førte til oprettelsen af staten Israel den 14 maj 1948, som efterfølgende brød ud i krig.
Problemet er at Palæstina blev opdelt i to områder, i en jødisk del og en arabisk del. Jøderne fik omkring 56% af Palæstina, mens palæstinenserne fik de resterende 44%. Israelerne var tilfredse, derimod var palæstinenserne ikke tilfredse med fordelingen, og mente de skulle have ret til hele staten. FN afslog palæstinensernes forslag, og efterfølgende blev palæstinenserne bakket op af de arabiske lande, hvilket efterfølgende førte til en række krige mellem Israel og Palæstina.


Palæstinensere og jøder stammer fra folk som boede i området 3000-4000 år f.Kr. Disse folk kaldes nomader og kom fra Den Arabiske Halvø. 1000 år f.Kr. opstod en jødisk stat i området under kong David. Den jødiske stat blev dog underlagt græsk og senere romersk herredømme. Efter en jødisk opstand 70 e.Kr., blev det jødiske tempel Jerusalem ødelagt og den jødiske befolkning blev tvunget på flugt. I mange århundrede var området styret af kristne herskere. Det ændrede sig ca. 600 år e.Kr., da arabere og islams religion blev den mest dominerende i området. Både muslimer, jøder og kristne har grundlag for historisk tilknytning til Palæstina. Denne tilknytning kom til at spille en stor rolle, da den jødiske indvandring blev markant i 1800-tallet. Under indvandringen opstod der en jødisk bevægelse kaldet zionismen, med formål om at oprette jødisk hjemland i Palæstina.
Særligt ved Palæstina er at landet også besidder religiøse og kulturelle monumenter i området. FN tilbød derfor en fordelingsplan over Palæstina, som araberne ikke var tilfredse med. Siden da har der været voldelige konflikter mellem Israel og Palæstina.
Israel har en organisation kaldet AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), der har til formål at fremme Israels interesser i amerikansk international politik. Denne organisation er en af de mest magtfulde interessegrupper i USA. I 2004 var Israel den største modtager af den amerikanske ulandsbistand. Efter 11 september 2001 fik AIPAC mere støtte fra konservative kristne, som ser Israel som et helligt land, samt blev der skabt meget sympati for jøderne efter 2 verdenskrig.


Magtfordelingen er således at israelerne sår stærkt med USA og palæstinenserne med araberne i deres kamp mod hinanden. Israelerne står stærkt ved International Politisk Økonomi på grund af AIPAC. USA bakker israelerne op økonomisk der er med til at give israelerne en stor magt. De økonomiske forhold afgøre velfærden, udviklingen og særligt deres sikkerhed ved militær opbakning.

Magtfordelingen og anarki er særligt præget i Israel – Palæstina krisen. Realismens opfattelse af international politik i denne forstand er området præget af anarki, da palæstinensernes og israelernes sikkerhed og indflydelse særligt bestemt af deres magtressourcer, og i denne sammenhæng har israelerne mest magt ved hjælp at den økonomiske og politiske opbakning fra USA, samt har israelerne dermed stærk militære styrke i forhold til palæstinenserne.
Krisen er baseret på sikkerhedsdilemma, da begge parter truer hinanden i forsøget på at sikre sig selv, samt at araberne også ønsker hele Palæstina.  

lørdag den 17. september 2016

Brexit

Hvad går konflikten ud på?
Brexit er en folkeafstemning om Storbritannien skal forblive i EU, der fandt sted i Storbritannien og Gibraltar torsdag d. 23. juni 2016, hvorved resultatet af afstemningen officielt blev offentliggjort morgenen efter.
51,89 % stemte at Storbritannien skal forlade EU og 48,11 % stemte forbliv[1].
Selvom over halvdelen af stemmerne stemte forlad, er der alligevel op mod 50.000 vrede protesterer mod resultatet af afstemningen i London[2].
Omkring 50.000 mennesker er dukket op til en pro-EU-march i byen, hvorved mange er unge mennesker. Det skriver CNN og The Mirror.
Arrangørerne håber demonstrationen vil få politikerne til at handle på de protesterer, som er utilfredse med at skulle forlade EU.
Arrangørerne fortæller samtidig om følelsen af at Storbritannien er kastet ud i politisk kaos og usikkerhed efter afstemningen.
De tror på EU og ønsker deres stemmer hørt. Der er ingen plan for landet og de er bekymrede for fremtiden.

Det er fortsat uvist om Storbritannien vil forlade EU og iagttagere har vurdereret at det måske ikke kommer til at ske.
EU-toppen har udtalt, at der ikke sker nogen handlinger (hverken formelle eller uformelle), før briterne har afleveret en opsigelse af medlemskabet.
Brexit sker ikke foreløbigt, da det konservative regeringsparti først skal udpege en ny leder og premiereminister efter David Cameron.
David Cameron trak sig tilbage, da han havde arbejdet for at forblive i EU.

Hvad er historien bag?
Udover at være en historisk begivenhed, er Brexit også en udvikling af det turbulente forhold mellem Storbritannien og EU, der har spillet en rolle over de sidste 50 år.
Storbritannien underskrev ikke Rom-traktaten, der skabte EØF (Europæiske Økonomiske Fællesskab) i 1957. Storbritannien tilsluttede sig organisationen i 1963 og igen i 1967, men blev begge gange afvist af Frankrigs præsident, Charles de Gaulle, der mente at ”nogle aspekter af Storbritanniens økonomi (både landbrug og andet arbejde) havde gjort Storbritannien inkompatibel med Europa” og at Storbritannien havde pålagt sig en dyb fjendtlighed til forenede europæiske stater (Paneuropa) - på linje med USA. 
Da de Gaulle gik af, forsøgte Storbritannien igen at tilslutte sig medlemskab, hvilket var en succes. Under den konservative Præmiereminister Edward Heath, blev ”the European Communities Act 1972 vedtaget, som gjorde at Storbritannien kunne tilslutte sig EØF d. 1. januar 1973[3]. Det modsatte parti, ”Labour Party”, der blev ledet af Harold Wilson, fremlagde forpligtelsen at genforhandle Storbritanniens krav på medlemskab i EØF ved ”October 1974 general election” (valget i ’74), hvorefter en folkeafstemning om landet skulle blive i EØF under de nye krav, skulle afholdes. 


Hvilken rolle spiller geografien?
Da 3.ab var i Skotland, var vi på besøg hos SNP Youth, som er partiet SNP’s ”ungdom”. SNP ønsker uafhængighed fra Storbritannien, men ikke EU, da de mener Skotland ikke er i stand til at stå uden EU når det kommer til markedet, da de ikke har økonomi til det.
Da Storbritannien fik medlemskab i EØF, var det selvfølgelig med henblik på samhandel med de andre lande i EU og da Storbritannien er en ø, er de langt væk fra resten er Europa og samhandlen gør at de kan handle på det store marked i EU.
Hvis Storbritannien bliver uafhængig af EU på alle punkter og dermed også samhandlen, kan virksomhederne derfor ikke handle på det store marked og virksomhederne må flytte, fordi de ikke kan få solgt deres varer.
Men hvis Storbritannien ønsker at indgå en aftale om samhandel med EU, vil de stadig kunne handle på det store marked.
EU betaler for fattige områder og giver støtte, og har bl.a. en fælles landbrugspolitik for EU-lande.
Ni EU-lande (Irland, Grækenland, Østrig, Polen, Bulgarien, Ungarn, Italien, Belgien og Storbritannien)  sætter loftet over den direkte landbrugsstøtte. Skotland sætter bl.a. grænsen til 600.000 euro[4], mens England ingen grænse sætter, selvom både Skotland, Nordirland og Wales sætter loft.
Flertallet i Skotland stemte forbliv til Brexit, da skotterne føler, at der er flere fordele ved at være med i EU. Fordi Skotland er et udkantsområde i EU, er der en del penge at få i landbrugs- og udviklingsstøtte, forklarer Steffen Kretz, som er DR Nyheders globale korrespondent.
Skotlands store erhverv er turisme og eksport af især whisky. Begge erhverv trives bedst i EU med tryghed om valuta og regler[5].


Storbritanniens samlede landbrugsstøtte fra 2013 på 3.168,9 mio. euro.



Hvordan kan de fire skoler bruges til at forklare konflikten og hvordan bør konflikten løses?
Brexit kan forklares med Realismen og International Politisk Økonomi.
Realismen fokuserer på staternes egeninteresser, magtpolitik og international konflikt.
I Realismen er staterne altid i konkurrence og vil altid fokusere på egen sikkerhed, hvorved konsekvenserne bliver rivalisering, alliancedannelser, konflikt og krig bliver de dominerende træk ved et internationalt system.
Ifølge Realismen, kan Storbritannien se EU-landene som konkurrenter m.fl., som de vil forsøge at komme ud af ved at melde sig helt ud af EU, så kun de kun har sig selv at tænke på.
Pga. realisternes anarki i det internationale system, er der ingen central autoritet til at sikre staternes sikkerhed over for hinanden, som medfører at staterne i konflikt, kommer til at virke mere truende på modparten, i forsøget på at sikre sig selv. Det kunne derfor være Storbritanniens forsøg på at sikre sig selv fuldstændig, ved at melde sig ud af EU.

International Politisk Økonomi, IPØ, fokuserer på de økonomiske relationer og deres politiske betydning, samt globaliseringen.
Selvom hvis Storbritannien melder sig ud af EU, vil det være et smart træk at indgå en aftale om samhandel med EU, så de stadig kan handle på det internationale marked, så deres virksomheder ikke flytter, pga. de ikke kan få solgt deres varer. Samhandlen er vigtig i IPØ, da den blandt andre er afgørende for velfærd, udvikling og menneskers overlevelse. IPØ ville derfor løse konflikten med fx en samhandel, så Storbritanniens virksomheder kan få solgt deres varer. 


[1] https://da.wikipedia.org/wiki/Folkeafstemningen_om_Storbritanniens_EU-medlemskab_2016
[2] http://www.dr.dk/nyheder/udland/brexit/vrede-london-borgere-vi-kan-ikke-leve-uden-eu
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Brexit
[4] http://landbrugsavisen.dk/%C3%B8konomi/ni-eu-lande-l%C3%A6gger-loft-over-landbrugsst%C3%B8tte
[5] http://www.dr.dk/nyheder/udland/brexit/eu-begejstring-mod-nord-skotter-stemmer-bliv


torsdag den 15. september 2016

Konflikt i Colombia, med indblanding fra USA.


Hvad går konflikten ud på?
I Colombia kæmper regeringens hær, imod de venstreorienterede guerillagrupper[1] FARC og ELN, som kontrollerer store områder af landet. Regeringen har USA og forskellige paramilitære grupper bag sig.

      Hvad er historien bag?
I 1948 og 1958 var der krig mellem Colombias konservative – og liberale fløj. Perioden omtales som ”La Violencia” da over 300.000 civile mistede livet.
Da civilbefolkningen blev hårdt ramt af krigen, besluttede de sig for at lave deres egen hære for at beskytte dem selv. Hærene blev støttet af det kommunistiske parti, som fik godt fodfæste i landområderne på grund af dette.

La Violencia” endte i 1958 med et forlig mellem de konservative og liberale, hvor de blev enige om at dele regeringsmagten. De forbød samtidig al opposition.

I Colombia voksede der hurtigt mange guerilla-organisationer frem, nogle af dem med rødder i bøndernes hære fra ”La Violencia”. På grund af den manglende opposition til regeringen.
De største og vigtigste guerillagrupper var Colombias Væbnede Revolutionære Styrker (FARC) og Den Nationale Befrielseshær (ELN).
Begge gik ind for at skabe en mere demokratisk styreform.
Det første sammenstød mellem regeringens styrker og guerillaren fandt sted i 1964, og lige siden har kampene raset.

Ud over hæren og guerillaen blev der også etableret forskellige paramilitære[2] grupper i landet i 1980'erne. De forskellige grupper slog sig efterhånden sammen i en styrke, som de kaldte Colombias Forenede Selvforsvar (AUC). Det var en højreorienterede gruppe. Formålet var at bekæmpe guerillaer og beskytte staten samt det herskende system.
Det hævdes at de paramilitære grupper samarbejder med regeringen, men regeringen benægter dette. De paramilitære grupper er ansvarlige for de største krænkelser af menneskerettighederne i Colombia, men også hæren og den venstreorienterede guerilla er skyldige i samme.

Hvilke rolle spiller geografien?

Colombia ligger forholdsvis tæt op af USA. USA mener desuden at Colombia er den største leverandør af marihuana og kokain til det amerikanske marked – hvilket de selvfølgelig ønsker at stoppe. Denne begrundelse ligger til baggrund for USA's tilstedeværelse i den cubanske konflikt.
USA’s indblanding i den colombianske konflikt har dog mødt meget international kritik.
Den største kritik ligger i at USA’s indblanding handler mere om olie end om stoffer.
Det menes nemlig at der i Amazonas områderne ligger store olieressourcer.
Men det er guerillaen der kontrollere disse områder.
Så ved at kontrollere guerillaen vil man automatisk få adgang til olien.

Hvordan kan de fire skoler bruges til at forklare konflikten? (du behøver ikke bruge alle skoler)



Realismen: Fokuserer på staternes egne interesser, magtpolitik og international konflikt.

I Amazonas områderne ligger nogle store olieressourcer, som styres af guerillagrupperne, som bekæmper den colombianske stat. Den colombianske stat ønsker af få fat i den olie, da det vil kunne forbedre landets økonomi.
USA’s indtræden i konflikten i Colombia, skal ses som en fuldstændig selvisk beslutning.
USA er en supermagt og ønsker at bevare denne magt.
Ved at sende tropper til Colombia for at deltage i konflikten har USA mulighed for at få en bedre økonomisk magt. Hvis USA hjælper den colombianske regeringen med at bekæmpe guerillagrupperne, kan de evt. Fremlægge et krav på olien. Desuden kan USA trække på det argument at de besidder mere magt (både militært og økonomisk), og derfor vil være i stand til at udnytte olien bedst muligt.
Man kan altså forstille sig at USA som supermagt vil gå ind og bestemme over Colombia når konflikten er løst. Den store magt bestemmer over den lille magt.

USA mener desuden at Colombia er den største leverandør af marihuana og kokain til det amerikanske marked – hvilket de selvfølgelig ønsker at stoppe. USA ønsker at beskytte deres eget land. Ved at få kontrol med Colombia, er det måske muligt at begrænse denne ulovlige handel.

Liberalismen: Fokuserer på staters samarbejde, deres gensidige afhængighed og internationale organisationer

Venezuela og Ecuador er gået ind i konflikten i Colombia, da de tre lande har en gensidig afhængighed. De er alle medlemmer af CELAC. De er altså alle del af den samme samarbejdsorganisation.
Desuden har alle tre lande muligheden for at handle med olie (Venezuela og Ecuador gør i forvejen). Denne olie kommer fra det samme område. De har altså alle en chance for at opnå økonomisk stabilitet ved hjælp af olien.
Desuden vil det gavne alle landene i CELAC, at der er politisk stabilitet i medlemslandene (hvad der ikke er tale om i Colombia).

IØP:
Venezuela og Ecuador er også deltagere i konflikten i Colombia. Venezuela og Ecuadors største handelsvare er olie. Den olie som Venezuela og Ecuador sælger lægger op ad amazonasområdet, hvor konflikten mellem guerillaerne og den colombianske stat finder sted.
Venezuela og Ecuador er ikke interesseret i at deres handel og økonomi bliver forværret på grund af konflikten i Colombia, derfor vælger de at deltage i konflikten.

-       Hvordan bør konflikten løses?
Realisterne vil mene at konflikten internt i landet mellem regeringen og guerillakrigerne skulle løses med magt. Regeringen ville altså skulle presse oprørsgrupperne fra alle sider. Tvinge dem ud af skoven, og bruge hård militær magt mod dem. Her ville det være oplagt, at benytte sig af støtten de får fra USA.

Liberalisterne ville foreslå en lidt mere rolig løsning på konflikten. Her ville fokusset ligge på samarbejde og kompromisser. Man kunne f.eks. samle alle parterne og se om det var muligt at foretage ændringer af styreformen som alle parter kan acceptere.



[1] En politisk eller militær organisation der fører væbnet kamp mod et regime
[2] Militær organisation, men uden at være en del af væbnede styrker